Αρχή / Άγνωστα Αρχαία Ερείπια Γαλαξειδίου / Αρχαία Ακρόπολη στο Ελαφοκάρτο

Αρχαία Ακρόπολη στο Ελαφοκάρτο

Αφορμή για την ανακάλυψη ήταν η αναζήτηση του σπηλαίου Αγκώνα στο ύψωμα Ξηροτύρι το φθινόπωρο του 2003.  Δεν καταφέραμε να βρούμε το σπήλαιο αλλά αποζημιωθήκαμε από τις θέες.  Η Ιωάννα Καρατζά  υπέδειξε ένα ασυνήθιστα μακρό τείχος στο ύψωμα Ελαφοκάρτο.  Το ύψωμα επισκεφτήκαμε  την επομένη.  Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό, αρχαίο τείχος.  Είχε πολυγωνική τοιχοποιία με ογκόλιθους που σε περιοχές είχαν  κυκλώπειες διαστάσεις.  Είχε πάχος 3 μ.,  ήταν καλά δομημένο στη εξωτερική, βόρεια πλευρά αν και όχι ομοιόμορφα αλλά λιγότερο προσεγμένο στην εσωτερική. Ήταν πρόδηλα τείχος μιας ακρόπολης που τα νότια, προς την πεδιάδα όριά της είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, προφανώς από επαναχρησιμοποίηση των υλικών για να κατασκευαστούν τα μαντριά που υπήρχαν στη κατηφοριά. Στη μέση περίπου της μακράς πλευράς ένας ορθογώνιος ογκόλιθος ήταν εγκάρσια τοποθετημένος  και άφηνε από κάτω στενό πέρασμα μέσα στο πάχος του τοίχους που έμοιαζε με κρυφή δίοδο.

Η μακρύτερη διάσταση, προς τα βόρεια ήταν 78 μέτρα, ενώ συνέχιζε πάνω από την ανατολική ορθοπλαγιά του λόφου για άλλα 27 μέτρα  με ίχνη ενός πύργου, ενώ στην δυτική ορθοπλαγιά, λόγω του γκρεμού, είχε μόνο δύο με τρεις σειρές από πέτρες.  Χονδρικά υπολογίζουμε  μία συνολική περίμετρο της οχύρωσης 350 μ που ορίζει ένα εμβαδόν περίπου 5 στρεμμάτων.

Σε επανειλημμένες  αναζητήσεις δεν βρήκαμε όστρακα ούτε νομίσματα.

Από τη περίοπτη αυτή θέση ελέγχονται όλος ο Κρισαϊκός κόλπος και οι γύρω παραλίες. Κατοπτεύει την πεδιάδα του ελαιώνα την τοπογραφία του οποίου έχουμε ορίσει πιο πάνω και η οχύρωσή μας,το Ελαφοκάρτο, αποτελούσε προφανώς την ακρόπολη του.

Η ομοτ. Διευθύντρια Δελφών, Ροζίνα Κολώνια, κάνει αναφορά  στον εντοπισμό μας αυτόν στο “Αρχαιολογικόν Δελτίον” τόμος 56-59, σελ.: 438, Αθήνα 2011.

Η οχύρωση αυτή κηρύσσεται ως αρχαιολογικός χώρος το 2019.

Συντεταγμένες 38025΄04.44΄΄Β     22021΄37.34΄΄ Ε  υψ. 228 μ.

Δείτε την παρουσίαση: “Η οχύρωση του λόφου Ελαφοκάρτο” (pdf)

Top
elGreek